2012. szeptember 28., péntek

Górcső - Update fokhagymás rúd

Tényleg nem azért, meg nem izé. De ez jött szembe a munkahelyi menzán és példaértékűen félrevezető. Igyekszem objektív lenni.

A termék neve: Update fokhagymás rúd

Ha a képen nem is látszik jól, ez egy ilyen kvázi sajtosrúd-szerűség, szerintem mindenki el tudja képzelni - csak éppen fokhagymás ízesítéssel. Magán viseli a "snack" elnevezést is - ami szerintem azt jelzi a hétköznapi fogyasztó részére, hogy ez egy nassolnivaló, tízóraira vagy uzsonnára való. Képzeljük is el, állok a menzasorban, a kávégép előtt ott áll ez a snack a müzliszeletek mellett. Egy adag termék 125 g, nem sok, szerintem simán elfogy egy kisétkezés során (kb. 2 kiflinyi mennyiség).

De miért is érdekes ez?
Mert ennek az ételnek 100 g-ja 561 kcal (az egész termékadagra (125 g) vetítve pedig 700 kcal).
Ha valakinek ez nem lenne elsőre világos - ez rengeteg. RENGETEG. Ez egy felnőtt ebéd-adagja kb. Ehhez képest simán el tudom képzelni, hogy valaki (mondjuk egy fogyókúrázó nő) lelkiismeretfurdalás nélkül elrágcsálja tízóraira. Hiszen update. Hiszen csökkentett szénhidrát tartalmú. Ühüm. Azt már nem feltétlenül látja, hogy 41%-os zsírtartalmú.
(Összehasonlításképpen: a hagyományos, boltokban kapható kenyerek energiatartalma 100 g-ra vetítve 260-280 kcal. Azaz a csúnya/rossz/alattomos kenyeret felejtsük el a krumplival, rizzsel együtt, mert hízlal, de a 2x olyan magas energiatartalmú snack az belefér. :)

Olvassuk el az összetételt: sütőmargarin (hidrogénezett növényi olajok és zsírok - pálmaolaj, szójaolaj és -zsír, ivóvíz, emulgeálószer: zsírsavak mono- és trigliceridjei; étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav; színezék: béta.karotin; aromák), búzaliszt, low carb lisztkeverék (zsírtalanított szójaliszt, búzafehérje, szójafehérje-koncentrátum, búzarost, szójafehérje-izolátum ), joghurt, élesztő, lenmag, szezámmag, étkezési só, teljes tojáslé, fokhagymapor (0,3%).

Most elsőkörben tekintsünk el attól, hogy ha magunk készítünk egy hasonló terméket (és ez pedig egy egyszerűbb fajta sütemény), akkor hogy is nézne ki az összetétel, mi minden nem lenne benne, ami ebben benne van.

De mégicsak ott a csökkentett szénhidrát tartalmú liszt. Minden, de minden fogyókúrázó ismerősöm úgy kezdi, hogy nem eszik szénhidrátot. Mindig így indul. Nyilván, ha ők meglátják ezt a terméket, szívük túlcsordul, hogy de szuper, ez kell nekem, egy csökkentett szénhidrát tartalmú süti. És lám, mire megyünk a közel felére csökkentett szénhidráttartalommal? Ez esetben semmire.
A boldog vásárló a tápanyag-infot el se olvassa, vagy ha mégis, nem biztos, hogy tudja helyén kezelni.

Helyre kell tenni.
A tízórai és az uzsonna a napi energiaszükséglet 5-10%-a. Én 10%-al szoktam számolni az egyszerűség kedvéért. Azaz egy 2000 kcal napi étrendben 200 kcal a kisétkezés. Fogyókúrában 1300-1800 kcal-nál 130-180 kcal.
Nem 561. :) Ha Update - akkor sem.

Kép forrása: Norbi Update Pékség

5 megjegyzés:

  1. Az a szerencséje a Norbinak, hogy akik hisznek benne, általában nem szoktak elgondolkodni, viszont akikre jellemző a gondolkodás, azok meg nem kérnek az updateből, ha le akarnak fogyni, tudják hogyan tegyék sok pénz kiadása nélkül is.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó a cikk!
    Csak egy dolgot hiányolok belőle, mégpedig azt, hogy ennek a terméknek az ára 620.-/130 g, vagyis egy kilóra vetített ár 4.770.-Ft.
    Norbinak az a szerencséje, hogy a rajongók nemcsak, hogy nem olvassák el a termék tulajdonságait, hanem sokszor erejüket meghaladó összeget is hajlandók kiadni egy olyan termékéért, amire az idoljuk azt állítja, hogy egészséges, vagy fogyaszt. Az állítás valóságtartamára már nem igazán kíváncsiak.

    VálaszTörlés
  3. En meg azt is hozzatennem, hogy szuper a low carb liszt, de a buzaliszt akkor is megelozi a sorban, tehat az osszetevok feltuntetesenek szabalya szerint egyertelmuen abbol van benne a tobb...

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok Névtelenek! :) Vagy csak egy van?:) Mindenesetre próbáljuk meg legközelebb névvel vagy legalább álnévvel. :) Igen, kimaradt, hogy 620 Ft, meg is nézem majd a menzán, nálunk mennyiért árulják. Sőt, ma arra gondoltam, lehet, hogy meg is kellene vennem, kóstolnom. :) Igen, ez is érdekes kérdés, hogy mekkora a low-carb liszt aránya valóban a tésztában. Bár szerintem a többi info ismeretében ezt én már nem is tartom kardinális kérdésnek, mert végülis mindegy - így se ajánlanám a terméket és úgy se. :)

    Én pedig azt szeretném és az a cél, hogy minél többen kezdjenek el gondolkodni és minél kevesebben higyjenek bármiféle csodadiétának, -reklámnak. És nem csak az Update termékekkel, Norbi javaslataival kapcsolatban, hanem más javaslatokkal kapcsolatban. Még az enyémekkel kapcsolatban is. :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Judit,

    örülök ennek a bejegyzésnek, mert számomra megfizethetetlen Norbi, de azt sugallja, hogy vele a fogyás tuti biztos... Köszönöm, hogy helyretetted a kétségeimet. :) Viszont mit gondolsz arról, hogy aki ezt eszi az tényleg fogy - vagy csak újságírói ;), pr fogás, és 100 emberből mondjuk 20 fogy le, de azok más módszerrel is megtennék, mert elszántak? Tehát nem a megalapozott dietetikusi véleményedben kételkedem, csak a módszere titka izgat. ;)
    Melitta

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...