2012. szeptember 6., csütörtök

Mennyit együnk? - A napi energiaszükséglet számítása.

Egy kis matek nekünk is, ha már az ifjaknak elkezdődött az iskola. 

A napi energiaszükséglet az az energiamennyiség, amelyre a szervezetünknek szüksége van a kiegyensúlyozott működéshez. Ha huzamosabb ideig ennél több energiát juttatunk a szervezetünkbe, akkor a felesleg elraktározódik és testsúlyunk nőni fog, ha ennél kevesebbet, akkor jó esetben testsúlyunk csökken (az azért persze nem mindegy, hogy mennyivel kevesebbet). 

A napi energiaszükségletünk számításának alapja az alapanyagcserénk és a napi fizikai aktivitásunk. Mindkettő kiszámítására tudósok által meghatározott képletek léteznek, amelyeket vagy könyvekben vagy online kalkulátorokban lelhetünk fel. 

Az alapanyagcsere az az energiamennyiség, amelyre a szervezetünknek nyugalmi állapotban szüksége van (azaz mozdulatlanul fekszünk egy zárt dobozban :). Ez az érték a nemünk, az életkorunk és a testsúlyunk függvénye, összeadva-szorozva a tudósok által meghatározott állandókkal. Különösen fontos például fogyókúra idején, ugyanis ez alá az érték alá huzamosabb ideig (több mint egy hétig) nem érdemes beállítani a napi energiaszintet, mert akkor az anyagcserénk lelassul és szervezetünk raktározni kezd (megijed, hogy nincs elég kaja). Ebből pedig könnyen a jojó csapdába eshetünk. Ez a paraméter – szerintem – a jó fogyókúra minimum kritériuma, az étrend személyre szabásának első lépése. Ezért nem találom például jónak, ha valaki (mondjuk egy 80 kg-s, 35 éves nő) saját kútfőből rábök a neten az 1200 kcal-os diétára, majd csodálkozik azon, hogy éhes és szegénynek még a testsúlya sem csökken tartósan és maradandóan. 

A napi energiaszükséglet másik összetevője az egyén fizikai aktivitása. Ez vonatkozik arra, hogy (ha dolgozik) a munkája például ülő munka-e vagy mondjuk szenet lapátol a vasútnál, de vonatkozik arra is, hogy szabadidejében a kanapén dekkol-e, ölében a notebookjával, vagy az úszóedzésre a fociedzéstől csatakos hajjal esik be. Az egyes fizikai aktivitási szintekhez szorzófaktorok tartoznak, amelyekkel az alapanyagcsere értékét megszorozva megkapjuk az egyén napi energiaszükségletét. Nyilvánvalóan minél aktívabb életmódot élünk, annál magasabb a napi energiaszükségletünk, hiszen annál több energiát használunk fel (például fogyókúrában ezt használjuk fel, amikor aktívabb életmódra térünk át, de a napi energiabevitellel az ehhez szükséges energiaszintet nem követjük – azaz a szervezet kénytelen a saját tartalékait felhasználni). 

Különleges faktor még a napi energiaszükséglet meghatározásában, ha az egyén várandós, szoptat, vagy beteg. Ezekben a helyzetekben különösen fontos, hogy szervezetünk optimális működését segítendő napi energiaigényét maradéktalanul kielégítsük, .

Alapanyagcsere számítása
Alapanyagcsere kalkulátor

1 megjegyzés:

  1. tapasztalt diétázóként egyrészt abszolút egyetértek veled, másrészt meg régóta van bennem néhány kérdőjel, amit úgy megbeszélnék valakivel. (a kérdőjelet, ja. :)))

    szóval azt tapasztaltam, hogy ez a kalóriabevitel egyáltalán nem lineáris dolog. én pont a szerencsés dániel vagyok, mert én ha leviszem a kalóriabevitelt 15%-kal a felhasználós részhez képest, vidáman fogyok, ugyanakkor ha sokkal többet eszem, mint kéne, akkor nem hízok olyan tempóban, mint ahogy fogyok, amikor kevesebbet eszek (ha érted, mire gondolok). míg vannak a nem ilyen szerencsés ismerőseim, akikről tudván tudom, hogy kevesebbet esznek, mint a napi energiaszükségletük és mégse fogynak vagy csak alig, amíg ha többet esznek, minden gramm ott marad rajtuk kb. azonnal.

    szóval, hogy arra jutottam, sajnos ezt az egész energiafelhasználást muszáj kitapasztalni mindenkinek magának, mert az, amit a kalkulátorok csinálnak, jó lehet arra, hogy összeadjuk a világ összes csaját és elosztjuk a számukkal, de az egyénre nem igazán mond semmit.

    ami nagy szívás, mert az ilyesmit gyakorlatilag lehetetlen kitapasztalni, nekem sose sikerült. :))) azt tudom, hogy én a napi energiaszükségletes kalóriával még simán korgó gyomrú éhes vagyok, de soha nem mertem megpróbálni még úgy diétázni, hogy diétás kajákból annyit egyek, hogy már tényleg ne legyek éhes és megszámoljam azok napi kalóriatartalmát.

    nem is tudom, mi volt a kérdésem. :))))))) szóval, hogy szerinted ezek mennyire egzakt számok és ha szerinted se azok, akkor képes-e egy egyén kimatekozni magának a saját valós napi energiabeviteli szintjét (aztán abból már 15 százalékot lekapni mondjuk feltételezem, hogy képes. :))))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...