2012. november 8., csütörtök

A mák és én

Jólesik magamnak is látni, hogy visszaigazolom saját magam. :) Nem csak a gyerekeknek érdemes időnként újra és újra felkínálni az addig esetleg elutasított alapanyagokat, hanem a felnőtteknek is érdemes újra és újra megpróbálkozni egy-egy élelmiszerrel, ami iránt addig kevésbé érdeklődtek.
Így jártam én a mákkal. Sosem voltunk túl szoros kapcsolatban, nem utáltam vagy ilyesmi, hanem tipikusan az az ízvilág volt, amit ha elém tettek, megettem, de magamtól sosem választottam, készítettem.
A 0. fázis az átalakulásban a férjem volt, aki mák-szerető, így én is gyakrabban találkoztam a mákkal. A következő lépés a tankonyha volt, ahol készítettünk egy banános-mákos desszertet, ami meglepően nagyon ízlett. Bár még akkor sem értettem pontosan tanárom felcsillanó szemeit, ahogy a desszertet kanalazta. Erre jött még két mák-szerető gyermek, így egyre gyakrabban akadt itthon mák és egyre gyakrabban kaptam magam azon, hogy hiszen ez ízlik nekem. Mégpedig nem is kicsit. :)
Itt tartunk ma, a mák és én. Egy újrafelfedezett alapanyag, számtalan lehetőséggel. Egyetlen "hátránya", hogy jellemzően édes ételek alkotórésze, de ezzel azért együtt tudok élni. :)

Élvezkedjetek ti is Brigitta kolléganőm máktortájával. :)

Máktorta joghurtos citromkrémmel

Hozzávalók (12 szeletes tortához)

A tésztához:
4 db tojás (egész)
125 g cukor (cukorbetegek, energiaszegény étrenden élők kiválthatják ennek megfelelő energiamentes por alakú édesítőszerrel)
100 g vaj
200 g mák (darált)
15 g kakaópor  (1 púpos evőkanál)

A citromos krémhez:
2 db citrom (bio)
300 g natúr joghurt (2 kis pohár)
200 ml habtejszín
20 g zselatin (főzős)
3 evőkanál méz (cukorbetegek, energiaszegény étrenden élők kiválthatják ennek megfelelő energiamentes folyékony édesítőszerrel)
1 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Piskóta
1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
2. A vajat a cukorral (vagy az édesítőszerrel) habosra keverjük, majd elverjük vele a tojássárgájákat is.
3. A mákban elkeverjük a szódabikarbónát, a kakaót és egy (bio) citrom lereszelt héját, majd a masszához adjuk. Ezt követően a mákos masszába óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjés habot.
4. A sütőpapírral kibélelt vagy szilikon tortaformába simítva, előmelegített sütőben először (amíg megemelkedik) 180 fokon, majd 100 fokon tűpróbáig, kb. 30- 35 percig sütjük.

Krém
1. A natúr joghurtot elkeverjük 3 evőkanál mézzel (vagy energiamentes folyékony édesítőszerrel).
2. 1 cirom levét kicsavarjuk és kiegészítünk annyi vízzel, hogy 2 dl folyadékot kapjunk, ezzel készítjük el a zselatint (20 g főzős zselatinporral). Ha elkészült a zselatin, hűtőfürdőbe tesszük, amikor már langyos, a joghurtba keverjük. A tejszínhabot kemény habbá verjük, hozzáadjuk a krémhez.

Összeállítás:
1. A kihűlt piskótát visszahelyezzük a formába (ha fém kapcsos tortaformát használtunk, akkor kibéleljük előtte folpakkal).
2. A piskótára rákenjük a joghurtkrémet és ha megdermedt bio citromkarikákkal díszítjük.
Ötletek: - a piskóta lazább lesz, ha 1 evőkanálnyi sütőrumot adunk az összekevert masszához
- amennyiben étrendünk lehetővé teszi a piskótára és/vagy a megdermedt joghurtkrémre kenhetünk valamilyen savanykás lekvárt (pl: ribiszke, narancs)

Ajánlás:
Dédelgetett nagy kedvenc ez a torta, amely eredetét tekintve a cöliákiásoknak (lisztérzékenyeknek) szánt gluténmentes édességek egyik ékes darabja. Nincs a tésztájában liszt, csak mák és jó minőségű „fekete kakaó” ezek azok, amiktől összeáll. Ennek megfelelően a szénhidráttartalma is alacsony. Cukorbetegeknek, energiaszegény étrendet követőknek is ajánlom alkalmi édességként, kiváltképp, ha a hozzáadott cukrot helyettesítik energiamentes édesítőszerrel.
Azon kívül, hogy finom és relatíve alacsony szénhidráttartalmú édesség, táplálkozás-élettanilag figyelmet érdemel a tortából a mák, mely nemcsak a sok pénz és a jószerencse szimbóluma, de igen gazdag mind makro-, mind mikrotápanyagokban. 100 g mák 537 kcal, ez nagyjából egy tábla csokoládénak felel meg. A növény magas energiatartalma az olajos magvakra jellemzően adódik össze a magas fehérje- (20,5 g) zsír- (38,2 g) és szénhidráttartalomból (23, 9 g). 100 g mákban 968 mg kalcium található, így olyan étrendekben, ahol a kalciumpótlás csak növényi nyersanyagokkal lehetséges (pl. tejfehérje allergia) vezető szerephez jut a többi olajos mag (dió, mogyoró, mandula, stb.) kíséretében. Figyelmet érdemel még E-vitamin (tokoferol) tartalma is, ami miatt a mák kitűnő antioxidáns hatású. A belőle készült mákolaj egyre népszerűbb az egészségtudatosan élők körében, gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, kedvező zsírsav összetétele miatt szerepet játszik a magas koleszterinszint csökkentésben és mindazon betegségek diétájában, amikben a többszörösen telítetlen zsírsavak gyógyítólag hatnak. Például ajánlott a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór étrendi kezelésben és megelőzésében.

Tápanyagtartalom (1 szelet torta cukorral készítve)
energia: 282 kcal
fehérje: 5 g
zsír: 19 g
szénhidrát: 19 g
kalcium: 191 mg

Tápanyagtartalom (1 szelet torta édesítőszerrel készítve)
energia: 228 kcal
fehérje: 5 g
zsír: 19 g
szénhidrát: 6 g
kalcium: 191 mg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...